Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Cégünk története a kezdetektől napjainkig...

1987. május - megalakulás

 

1987. május – Megalakulás

Társaságunk 1987. május 20-án alakult!

Édesapám Csatári Béla, a cég korábbi vezetője, az első évében elvállalta Kiskunhalason az első magántulajdonban lévő kukorica vetőmag feldolgozó üzem létesítését, a társaságunk által készített technológiával.
Cégünk már az indulás évében gyártott és forgalmazott terménytisztító-, manipuláló-, kukoricamorzsoló gépeket. Az első években a fő termék a hengeres tisztítógép mellett, a KITE- nek gyártott Berico szárító belső magszekrénye volt.

Későbbiekben építettünk szárítókat, megvalósítottunk komplett mezőgazdasági terményfeldolgozáshoz szükséges technológiákat.

Cégünk névválasztása tudatos volt, az alábbiak szerint:

ALKOTÁS szó jelentése
(Magyar Értelmező Kéziszótár szerint)

Minőségileg új, anyagi vagy szellemi értéket létrehozó emberi tevékenység, amely lehet tudományos vagy művészi jellegű, illetve műszaki találmány.

1987. szeptember -ALKOTÁS H-30, H-60 hengeres terménytisztító gépek sorozatgyártása

1987. szeptember -ALKOTÁS H-30, H-60 hengeres terménytisztító gépek sorozatgyártása

Megalakulásunk óta cégünk „zászlóshajója“ a hengeres terménytisztító gépek családja, mely napjainkban is jelentős részét képzi bevételünknek. Idestova több mint 36 éve gyártjuk, fejlesztjük gépeinket, melyek a mai kor követelményeinek
100%-ban eleget tesznek,
Talán nem is kell jobb referencia annál, hogy az 1987-ben gyártott első két darab gépünk a mai napig dolgozik és értéket állít elő tulajdonosának.
Gépeinkkel együtt a kiegészítő elemeket is cégünk gyártja, gondolok itt porciklonokra, ventilátorokra, cellás adagolókra, szélszekrényekre, rostákra.
Gépeink óránkénti teljesítménye 15-60 tonna
(gépkialakítástól függően)
Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat gépeinkről!

ALKOTÁS hengeres terménytisztó gépek
1987. október - megkezdődött a perforált- és rostalemez készítés illetve kereskedelem

1987. október – megkezdődött a perforált- és rostalemez készítés illetve kereskedelem

A hengerrosták gyártásával egy időben szükségessé vált a perforált lemezek beszerzése, hogy gépeinket rostával együtt tudjunk gyártani, melyek cseréjével több fajta termény tisztítására legyen alkalmas termékünk.

A megnövekedett igények miatt más terménytisztító gépekhez is elkezdtük gyártani a rostabetéteket, mint például PETKUS, CIMBRIA, SCHMIDT SEEGER, DENIS, MAROT, DAMAS, WESTRUP, MULMIX, OVP, ZSZM, JUBUS,PRAKTIk-MAG gépekhez.
Hamar sikerült elérni, hogy az országban a legnagyobb raktárkészlettel, és a legnagyobb ügyfélkörrel cégünk rendelkezzünk ezen a piacon.
Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat a cégünk által gyártott perforált lemezekről!

Perforált lemezek
1987. december - ALKOTÁS TR négyszögletes áthajtós tranzittartályunk kifejlesztésre került

1987. december – ALKOTÁS TR négyszögletes áthajtós tranzittartályunk kifejlesztésre került

A hengeres terménytisztító gépekkel egy időben, cégünkhöz több megkeresés érkezett olyan napi tartályok, tranzittartályok kialakítására, melyek pufferolásra- és gyors szállító járműre való töltésére alkalmasak.
Így alkottunk meg a TR tranzittartályok családját, mely kezdetben 10-60 m3 űrtartalommal rendelkezett. Jelenleg 10-120 m3-es a tartály, mely percek alatt képes megtölteni a szállító kamionokat.
Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat gépeinkről!

ALKOTÁS tranzittartályok
1990. - megépült első üzemcsarnokunk + I. géppark korszerűsítés

1990. – megépült első üzemcsarnokunk + I. géppark korszerűsítés

Fennállásunk 3. éveben az addig képzett tartalékunkból Békésen a Híd utca 2. szám alatt megépítettünk első üzemcsarnokunkat, mely már az akkori kor követelményeit teljes egészében kielégítette. Az üzemcsarnok beruházással egy időben védőgázas hegesztőket vásároltunk,  illetve lemezhengerítő gépet- , élhajlítót- és táblaollót állítottunk a gyártósorba. Kollégáinknak étkezőt, valamint az adminisztrációs munkát végzőknek, külön irodahelyiséget rendeztünk be.

1992. - megkezdődött a gumiabroncs kereskedelem

 

1992. – GUMIABRONCS KERESKEDELEM

1992-ben cégünk profilja kibővült a gumiabroncs kereskedelemmel és 1994-ben már Békés megye egyik legnagyobb kereskedői lettünk.

2001-től ezen ágazat Alkotás Gumicentrum néven, napjainkban Partner Gumicentrum Kft. néven működik tovább.

1994. - megvásároltuk a jelenlegi telephelyünket

1994. megvásároltuk a jelenlegi telephelyünket

Cégünk megvásárolta Békés központjában, a Szent Pál sor 1. szám lévő II. számú kosárgyárat.
Tevékenységünket kibővítettük bérbeadással, ahol bérlőink között megemlíthetjük a Family Frost Kft.-t, a Partner Gumicentrum Kft-t. Az évek során volt telephelyünkön bérlőnk másik lakatos műhely, autószerelő műhely, villamossági műhely, rendezvénytechnikai raktár, végrehajtó iroda, lapszabászat, macaron üzem, pékség, táp-és állateledel raktár és üzlet, állat kozmetika.

1998. - ALKOTÁS SZB-60 felsőpályás betároló rendszerek gyártása, forgalmazása

1998 – ALKOTÁS SZB-60 felsőpályás betároló rendszerek gyártása, forgalmazása

Cégünk megbízást kapott a Hidasháti Zrt-től egy olyan betároló szalag kialakítására, mely egy újonnan épült magtárat 120 méter hosszan, ledobó kocsi segítségével egyenletesen és kíméletesen tudja tölteni. Napjainkban már az ország számos területén működnek betároló rendszereink. A leginkább használatos hosszok 40-60 méter között helyezkednek el.
Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat szalagjainkról!

ALKOTÁS SZB-60 felsőpályás betároló rendszer
2002. - II. géppark korszerűsítés

2002 – II. géppark korszerűsítés

12 évvel utolsó gépkorszerűsítésünk után, elérkezettnek láttuk az időt, hogy a gépeinket fejlesszük, korszerűsítsük. Beszerzésre került egy HACO 3 méteres táblaolló és egy HACO 3 méteres élhajlító, melyek nagyban megkönnyítették a gyártás során elengedhetetlen precizitást, és gyorsították a termelésünket. A felületkezelést is szerettük volna fejleszteni, ezért megépítettük a 3×7,5 méteres fém szemcseszóró kabinunkat. Ehhez beszerezésre került egy szemcseszóró berendezés, porleválasztással és egy 30 kW-os csavarkompresszor. Továbbiakban beüzemeltünk egy 3×7 méteres elszívóval ellátott festőkabint. Ezen gépek beszerelése után termékeink felülete, UV védelme és időtállósága jelentősen javult.

2005. - környezetvédelmi légtechnikai rendszer kialakítása, sorozatgyártása

2005 – környezetvédelmi légtechnikai rendszer kialakítása, sorozatgyártása

A legújabb környezetvédelmi előírások próbára tették a hazai gazdákat, hiszen a legtöbb PETKUS, SIGMA STB. gép jóval több mint 10 évesek voltak és nem rendelkeztek olyan porleválasztással, amely az újonnan megalkotott környezetvédelmi törvénynek megfelelt volna. Cégünk kifejlesztette és legyártotta ezen alkatrészeket, majd az ország számos pontján be is építette azokat.

Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat légtechnikai termékeinkről!

ALKOTÁS légtechnikai elemek
2006. - ügyvezető váltás

 

2006 – ügyvezető váltás

Cégünk alapítója és ügyvezető igazgatója Csatári Béla augusztusban nyugdíjba vonult, és az ügyvezetői feladatokat  valamint a munkáltató jogkört fia, Csatári Endre vette át. Korábbi vezetőnk a napi dolgokban már nem akart részt venni, viszont továbbra is fenntartotta érdeklődését a műszaki megoldások megtalálása és műszaki számítások elvégzése iránt. Napjainkban is még jelentős feladatokat vállal helyszíni felméréseknél, továbbá a tulajdonosi jogkör megtartásával fiával együtt hozzák meg a cég életét befolyásoló döntéseket, beruházásokat.

2011. - ALKOTÁS H-30U, H-60U hengeres terménytisztító gépünket kifejlesztettük

2011 – ALKOTÁS H-30U, H-60U hengeres terménytisztító gépünket kifejlesztettük

Cégünk több mint 20 éves fennállása óta gyűjtött tapasztalatok, és ügyfeleink tapasztalatai alapján a fő termékünket átalakítottuk, és a két henger helyett egy nagyobb dupla hengerű, megnövelt porrosta felülettel rendelkező tisztítógépet készítettünk el. Előbb a 60 tonna/órás gépet, majd pár hóappal később a 30 tonna/órás gépet is kifejlesztettük.

Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat a jelenleg is gyártott terménytisztító gépeinkről.

ALKOTÁS H-30U hengeres terménytisztító gép ALKOTÁS H-60U hengeres terménytisztító gép
2015. - ALKOTÁS ASF-40, ASF-60 serleges felvonók tervezése, gyártása, forgalmazása

2015 – ALKOTÁS ASF-40, ASF-60 serleges felvonók tervezése, gyártása, forgalmazása

A gyártókapacitásunk lehetővé tette egy új termék bevezetését.
Ügyfeleink kérésének eleget téve, cégünk más gyártó felvonóit is beszerezte és beépítette, hiszen minden megrendelőnknek az  a célja, hogy csak egy partnerrel kelljen szerződnie. A más cégek által gyártott felvonók helyenként nem voltak megfelelő minőségűek, ezért cégünk egy új, a kor követelményeit teljes mértékben kielégítő serleges felvonó gyártásába kezdett. A jelenleg is gyártott ASF-40 és ASF-60 felvonóinkat horganyzott acéllemezből lézer vágva készítjük.

Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat serleges felvonóinkról.

ALKOTÁS ASF serleges felvonó család
2016. - CNC vezérlésű plazmavágó beszerzése

2016 – CNC vezérlésű plazmavágó beszerzése

Elérkezettnek láttuk az időt, hogy cégünknél már egyre többször felmerülő lemezalkatrészek vágásához beszerezzük első CNC vezérlésű, vízasztalos plazmavágónkat. Ezen gép beszerzését követően gyártói kapacitásunk megnövekedett, és olyan munkákat is el tudtunk végezni, melyeket korábban nem.
A gép beszerelését követően az alapanyag felhasználásunk is csökkent, mivel a táblalemezeket a táblafelosztóval sokkal precízebben és nagyobb hasznos felület kialakításával tudtuk felhasználni.

 

2017. - ALKOTÁS SZSZ és HSZ egyenes - és hattyúnyakas szállítószalagok gyártásának megkezdése

2017 – ALKOTÁS SZSZ és HSZ egyenes – és hattyúnyakas szállítószalagok gyártásának megkezdése

Ügyfeleink igényeit, hogy teljes mértékben ki tudjuk szolgálni, olyan szállítószalagok tervezésére volt szükségünk, melyek akár egyenes – vagy hajlított pályán is tudják szállítani a kívánt anyagokat. Ezt a feladatot elvégezve, olyan piaci rés nyílt cégünk előtt, mely már nem csak a mezőgazdaságra volt korlátozva. Szállítószalagjaink a teljesség igénye nélkül országszerte és országhatáron túl is az alábbi anyagok szállításával és/vagy felhordásával foglalkoznak:

termény, fa, faapríték, raklapkocka, föld és giliszta, csontkukac, por és léha, csávázott anyagok, elektronikai- és kommunális hulladék, pellet, építési törmelék, homok stb.

Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat szállító szalagjainkról.

ALKOTÁS szállító szalagok
2018. - első stancolónk üzembe állítása

2018 – első stancolónk üzembe állítása

Cégünk szinte a megalakulása óta foglalkozik perforált – és rostalemez kereskedelemmel. Több mint 30 évig ezen lemezeket vásároltuk és dolgoztuk fel. A vevő igények, a használhatóság, és a pontos határidőre gyártás miatt szükségünk volt egy stancoló vásárlásra. Mivel ilyen gépünk nem volt eddig, a kezeléshez és a programíráshoz is kellettek új kollégák. Használtan vásároltuk meg Trumpf TC 160-as gépet, mely a mai napig üzemel.
A döntésünknek köszönhetően, sikerült olyan partnereket szereznünk mint a Hidasháti Zrt., Corteva, Mezőhegyesi Ménesbirtok, Törökszentmiklósi, Belvárdgyulai, Dalmandi, Bólyi vetőmagüzemek, és még sok más gabonaiparban tevékenykedő cégek.

Perforált lemezek Rostalemezek
2019. - ALKOTÁS HTR hengeres tranzittartály sorozatgyártása

2019 – ALKOTÁS HTR hengeres tranzittartály sorozatgyártása

Az évek folyamán többször felmerült annak lehetősége, hogy horganyzott tranzittartályt készítsünk, de ez a négyszög alakú tranzittartályunknál, a méreteiből eredően nem volt lehetséges. Továbbá az igények is nagyobbak lettek, sokszor már 80-100 m3-es tranzittartályra is szükség volt. Így került kifejlesztésre egy 5 méter átmérőjű tranzittartály, amely akár 130 m3-es űrtartalommal is rendelkezhet.

Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat hengeres tranzittartályainkról.

ALKOTÁS hengeres tranzittartályok
2020. február - ALKOTÁS cső- és vályús csigák gyártásának megkezdése

2020 február – ALKOTÁS cső- és vályús csigák gyártásának megkezdése

A csigákat mint szállító berendezéseket, cégünk eddig nem gyártotta, viszont mint több termékünknél is, így ennél is a vásárlóink kérésére, megterveztük és legyártottuk a kívánt szállító csigákat. Készítünk fix telepítésű, mobil kivitelű, vályús- és cső kialakításban, állítható vagy előre pozicionált szállító csigákat.

Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat szállító csigáinkról.

 

ALKOTÁS Szállító csiga termékcsalád
2020. április - december - új üzemcsarnok építése

2020 április- december – új üzemcsarnok építése

Termékeink méretei és mennyisége miatt elérkezett az idő, hogy gyártóterünket bővítsük. Ezért 2019-ben megterveztük és 2020. áprilisában elkezdtük az üzemcsarnok építését. A legmodernebb technológiákat felhasználva építettük meg csarnokunkat, melynek komplett vasszerkezetét cégünk gyártotta. Az épületkomplexum 1524 m2, melyben egy több mint 750 m2-es műhely és stancoló, egy 500 m2-es raktár, egy 150 m2-es irodarész és tárgyaló, és egy 100 m2-es festőrészleg található. Természetesen étkezők és szociális helyiségekkel kiegészítve. Az irányelv az építkezés során az volt, hogy egy olyan gyártói teret alkothassunk, hogy azt ne határolják falak, és oszlopok. Ezért csarnokunk 25 méteres fesztávval rendelkezik.

2020. július - 50 kW-os napelemes rendszer telepítése

2020 július – 50 kW-os napelemes rendszer telepítése

A megnövekedett gyártó kapacitásunk, megnövekedett rezsi költségekkel is járt. Kihasználva, a támogatási rendszert, cégünk egy 50 kW-os napelemes rendszert telepítettünk, mely jelentős mértékben tudja csökkenteni rezsiköltségeinket.

Napelemes rendszerünk
2021. január - III. géppark korszerűsítés - első lézervágó beüzemelés

2021 január – III. géppark korszerűsítés – első lézervágó beüzemelés

A 2021-es évet, már az új üzemcsarnokunkban kezdtük.
Ezzel egyidőben beszerzésre került egy 1 kW-os 1250×2500 mm-es asztallal rendelkező 12 mm-ig vágó lézervágó, mellyel pontosabban és reve mentesen tudunk dolgozni mint korábban vásárolt  plazmavágónkkal. Ettől fogva a horganyzott lemezeket, már nem csak stancolóval, hanem lézervágóval is fel tudtuk dolgozni.

2021. február - ALKOTÁS LSZ-40, LSZ-60 láncos szállító termékcsalád megszületése

2021 február – ALKOTÁS LSZ-40, LSZ-60 láncos szállító termékcsalád megszületése

A tisztítók, tranzittartályok, konténerek, légtechnikai elemek, betároló- és szállítószalagok, csigák, felvonók után már csak egy termék hiányzott a termékskálánkból, az pedig a láncos szállító más néven rédler, Az eddigi tudásunkat és korszerű gépparkunkat felhasználva sikerült létrehozni ezt a termékcsaládot is. A termékcsaládba tartoznak az egyenes szállító-, a garatos, – és a hajlított vázas rédlerek is. Teljesítményben 30, 40, 50, 60 tonna/órás kivitelben. Hosszúságuk meglehetősen változóak, az igényeknek és az adott helynek köszönhetően csináltunk már 4 és 50 fm-es rédler pályát is.

Az alábbi linkre kattintva tovább informálódhat láncos szállítóinkról.

 

ALKOTÁS LSZ láncos szállító (rédler) termékcsalád
2022. február - III. géppark korszerűsítés - második stancolónk beszerzése, beüzemelése

2022 – február – III. géppark korszerűsítés – második stancolónk beszerzése, beüzemelése

A jelentősen megnövekedett rostalemez igények miatt, négy évvel az első stancolónk beüzemelését követően, a második stancolónkat is üzembe állítottuk. Egy teljesen új, a korábbi gépünknél lényegesebben fejlettebb  Prima Power PS1225-öt, mely már 1250×2500 mm-es asztallal rendelkezik.

 

 

2022. április - III. géppark korszerűsítés - 8 tengelyes élhajlító beszerzése, beüzemelése

2022 – április – III. géppark korszerűsítés – 8 tengelyes élhajlító beszerzése, beüzemelése

A pontosabb vágásoknak, stancolásoknak köszönhetően a tartályainkat, felvonóinkat, rédlereinket már egy új 8 tengelyes élhajlítóval tudjuk elkészíteni, hajlítani, mely nagy alkotói szabadságot és rengeteg lehetőséget hordoz magában.

 

 

2022. szeptember - III. géppark korszerűsítés - hengerítő, 30 kW-os csavart kompresszor és táblaolló beszerzés, beüzemelés

2022 szeptember – III. géppark korszerűsítés – hengerítő, 30 kW-os csavart kompresszor és táblaolló beszerzés, beüzemelés

2021. januárjában elkezdett géppark korszerűsítésünket folytatva, beüzemeltük a kor követelményinek teljes mértékben megfelelő 3 méteres táblaollónkat, 2,5 méteres 4 hengeres lemezhengerítőnket és a korábban már üzembe lévő szemcseszórónkhoz egy 30 kW teljesítményű csavart kompresszort. 

 

 

2023. március - III. géppark korszerűsítés - második lézervágó és 15 kW-os csavart kompresszor beszerzés, beüzemelés

2023 március – III. géppark korszerűsítés – második lézervágó és 15 kW-os csavart kompresszor beszerzés, beüzemelés

Kevesebb mint 2 évvel az első lézervágónk beüzemelésétől számítva, szükségét éreztük egy újabb, nagyobb lézervágónak a beszerzését. A már korábban is jól bevált márka mellett döntöttünk, annyi kiegészítéssel, hogy az új gép már 1500×3000 mm-es asztallal rendelkezik, 16 mm-es lemez átvágására képes, és rendelkezik még egy 6000 mm-es szálanyagvágóval is, mellyel ezután szögacélokat, zártszelvényeket, csöveket is tudunk vágni. Továbbiakban beszerelésre került egy 15 kW-os csavart kompresszor,  mellyel jelentősen tudjuk csökkenteni az oxigén és nitrogén gázok felhasználását.

 

 

2023. június - III. géppark korszerűsítés - vége 500 kg-os forgódaru és pneumatikus emelő beszerzés, beüzemelés

2023 június – III. géppark korszerűsítés – vége 500 kg-os forgódaru és pneumatikus emelő beszerzés, beüzemelés

Már két lézervágóval tudunk dolgozni egyszerre, és ezek együttes kiszolgáláshoz elengedhetetlen volt egy biztonságos 5 méter gémmel ellátott forgódaru, valamint egy 8 tappancsos elektromos macskával, saját kompresszorral rendelkező pneumatikus emelő.