Napelemes rendszer telepítése az ALKOTÁS Kft.-nél

  • A kedvezményezett neve: ALKOTÁS Gépgyártó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
  • A projekt címe: Napelemes rendszer telepítése az ALKOTÁS Kft.-nél
  • A szerződött támogatás összege: 8.406.750,- Ft
  • A támogatás mértéke (%-ban): 55,00 %

  • A projekt tartalmának bemutatása:

ALKOTÁS Kft. 1989-ben alakult és kezdettől fogva a gazdaságok, mezőgépgyártók és mezőgazdasági vállalkozók szolgálatában áll perforált- és rostalemezek készítése, univerzális terménytisztító gépek gyártása révén. A vállalkozás missziója olyan tisztítógépek létrehozása, amelyek elő- és utótisztítóként minden szemes termény tisztítására alkalmasak. Békésen 1,5 ha nagyságú saját tulajdonú ipari székhelyen történik a gyártás, melyet az alapítónyugat-németországi kisiparos mintára alakított ki.

A cég vezetése az árbevétel és a hozzákapcsolódó üzemi termelékenységi szintnövekedésének eléréséhez folyamatosan keresi azokat az innovatív beruházásilehetőségeket, amelyek hozzájárulnak a termelési struktúraoptimalizálásához, a kapacitásbővítéshez, a költséghatékonyság növeléséhez.A 49,84 kW összes névleges teljesítményű napelemes rendszer fejlesztése az55%-os mértékű vissza nem térítendő támogatás intenzitására egy 3-4 évesmegtérülést tesz lehetővé tekintettel a nettó 15.285.000,- Ft-os bekerülésiétékre. Továbbá éves szinten az ALKOTÁS Kft. 71.841 kW áramot fogyaszt elműködése során, amelynek a beruházással közel 77%-a kiválthatóvá válik, azaza korábbi évek áramfogyasztási mértékénél kevesebb, mint 24%-a fog a jövőbenoperatív költségként keletkezni, ami azért nagyon fontos, mert az elmúltévekben jelentősen emelkedtek a szabadpiaci árak a villamos energiabeszerzésének tekintetében.

A napelemes rendszer, mint megújuló energiaforrás felhasználására irányulóbeszerzésnek és telepítésnek a célja, hogy az ALKOTÁS Kft. rezsiköltségekhez kötődő terheit enyhítse, amely egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését és a környezetterhelés csökkentését.

A beruházás hiánypótló, a korábbiakban még nem történt megújuló energiaforrás telepítése.

  • A projekt tényleges befejezési dátuma: 2020.07.30.
  • A projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2019-00185